2012. március 14. — Digitális TV minősége Kelenvölgyben

Budapest Újbuda kerületében, Kelenvölgyben, 2012 március 14-én szerdán, mérőkocsinkkal méréseket végeztünk. Műszeres méréssel vizsgáltuk a földfelszíni sugárzott digitális televízió adás (DVB-T) vételi lehetőségeit közvetlenül a családi házas övezet lakásainak mikrokörnyezetében. A területen fogható adó a Széchenyi hegyen látható adótorony.

A méréseket gépkocsi tetejének magasságában, nyílt térben, az utcán végeztük Triax UFO-100, 28 dB-es beépített erősítőt tartalmazó, omnidirekcionális, azaz irányfüggetlen antennával. Az antennát lakókocsikhoz és hajókhoz,- azaz mozgó, elforduló járművekhez fejlesztették ki, így gépkocsink elfordulása érdemben nem befolyásolja a vételi körülményeket. Antennánk nincs az adóra irányítva, minden irányból vételképes. Mérésünk megfelel egy szokásos, erősítőt tartalmazó, az adó irányába beállított, szobaantennás vételnek.

Ha Ön az adóra irányított tetőantennát és esetleg, ha szükséges, hozzá csatolt erősítőt használ, az általunk mértnél jobb minőséget is elérhet. Ennek két oka van: egyrészt javítja a vételi lehetőséget az antenna irányítottságából adódó nyereség, másrészt csillapítja azokat a zavarforrásokat, amelyek nem az adó irányába esnek.

A mérések közszolgálati és fizetős csatornákra terjedtek ki. Budapest ezen részén a digitális televízió adás 3 elkülönülő csatornán fogható: 802 MHz, 746 MHz és 610 MHz. A méréseket a két szélső csatornán, 802 és a 610 MHz-en végeztük (Megjelenítés: 802 MHz adata/ 610 MHz adata). Az egyes frekvenciasávokhoz tartozó, Kelenvölgyben elérhető digitális televízió adásokat megtekintheti itt.


Kelenvölgy mérési adatai a térképen

A térképen színes ikonok jelzik a mérési pontokat.
Álljon rá az Ön számára érdekes pontra és forgassa az egér kerekét a nagyításhoz és a kicsinyítéshez. Az ikonokon lévő számok jelentése:

Szint

pl. -68 / -69, a két csatornán mért jelszint adatokat mutatja. Az első szám a 802 MHz, a második a 610 MHz-hez tartozó érték. Mindkét szám minél nagyobb (minél közelebb van a 0-hoz), annál jobb a vétel.

Ikon

Ha az ikonra bal gombbal rákattint, az alábbi műszaki részletek is megjelennek:
Jelszint [dBm], Jel/Zaj [dB], MER [dB], BER [10-8], PER [javíthatatlan csomagok száma/másodpercenként].

A méréseket nem a szabványos 10 m-es magasságban végeztük, így az eredmények elsősorban helyszínek összehasonlítására használhatók. Tekintettel a mérések helyszínenkénti egy másodperces időtartamára, a mérést mintavételként (pillantfelvételként) kell kezelni, de a területen végzett sok-sok mérés mindenképpen már egy elég jó áttekintést ad a mikrokörnyezetben elérhető DVB-T vételi minőségről.

Zöld ikon esetén mindkét frekvencián tökéletes a vétel.

Sárga ikon esetén az egyik frekvencián csomagvesztést mértünk.

Piros ikon esetén pedig mindkét frekvencián csomagvesztést mértünk.


Szeretne ilyen mérést a saját településén vagy kérdése van? Írjon nekünk!Használati útmutató

1. Töltse le a Google Earth-öt a telepítési utasításokat követve. (Letöltés)

Earth

2. A Google Earth letöltése után, frissítse böngészőjét, és engedélyezze a blokkolt tartalom (script-ek) futtatását!

3. A megjelenő Kelenvölgy térképen nagyítson rá a térkép jobb sarkában található menüt használva az Ön számára érdekes területre.